30% van de cadeaus staat binnen een week op Marktplaats.

En dat is nog de best oplossing ook!

Je hoort het jezelf zeggen “thanks echt een supertof cadeau!” Terwijl je van binnen denkt; “hmm, wat moet ik hier nu weer mee”. Je zet het cadeau eerbiedig op de cadeautafel, om er pas na het feestje weer naar te kijken en je af te vragen wat je ermee moet. Je zet het op de trap naar boven, of op een ver plekje in de kast.

We krijgen allemaal wel eens een stom cadeau

In een onderzoek van Dimitri Mortelmans, hoogleraar aan de Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, is gevraagd aan de consument welke waarde ze toekennen aan hun gekregen cadeau. Dat dit bij ongewenste cadeaus ver onder de winkelprijs ligt is logisch. Maar ook bij cadeaus die wel gewenst zijn is dit het geval. Volgens het onderzoek heeft de ontvanger zo’n 20% minder over voor het cadeau. Zonde!

Als we dit weten, waarom geven we dan nog steeds vaak cadeaus die niet op het verlanglijstje staan? Een cadeau geven is iets emotioneels en niet iets rationeels. Emotionele beslissing nooit goed voor de portemonnee.

Je hebt drie soorten mensen…

Oké… Je hebt de gever bedankt voor zijn attente cadeau. Nu is het aan jou om het cadeau te gaan gebruiken.

De meest nette optie is om tegen heug en meug het cadeau toch te gaan gebruiken. Die lelijke vaas toch ergens neerzetten op de dag dat de gever op bezoek komt. Of een foto’tje sturen terwijl je dat stoffige boek in je handen hebt op een zondagmiddag.

Maar ja. Is dit eerlijk en oprecht? Geniet je hier echt van en hoe lang ga je het volhouden?

slecht cadeau geven

Cadeau op marktplaats? Iedereen wint!

Het cadeau gelijk op Marktplaats zetten wordt in 25% van de gevallen gedaan. Grappig genoeg heeft deze optie de meeste “winnaars”. Je schuldgevoel van het niet gebruiken van een product dat al lang in de kast ligt, wordt beperkt. Je krijgt er geld voor, waar je sowieso iets aan hebt. En de koper van het cadeau zal het product wél met plezier gaan gebruiken.

Ohja, je draagt zo ook nog een klein steentje bij aan de circulaire economie…

Dit is gênant

De laatste categorie is veruit het slechtst. En dat is het cadeau weer doorgeven aan een volgende pechvogel.

Vooral een beschreven eerste pagina in een boek, of dezelfde fles wijn cadeau geven zorgen voor extreem gênant situaties. Je schuift het probleem door, waarmee je bij jezelf en bij anderen voor gezichtsverlies zorgt.

Marktplaats dus echt de beste optie

Wie een schuldgevoel en gezichtsverlies wil voorkomen, zet het cadeau dus op marktplaats. Dit zorgt met afstand voor de meeste winnaars. 
Het enige genânte moment dat zich kan voordoen, is als de gever vraagt hoe het cadeau eigenlijk bevalt…

Auw!

Sander

Sander

Reageer hierop

Over Giftomatic

Giftomatic zet technologie en data in om cadeaukaarten persoonlijker en relevanter te maken, middels tools als een personal shopper: een service waarmee je meer waarde uit je cadeaukaarten haalt.

Giftomatic heeft zelfs een oplossing voor verlopen cadeaukaarten.

Volg zakelijke updates van Giftomatic op LinkedIn

Recent verschenen

Voor de fans