Je hebt een cadeaubon gekregen. Maar hoe lang is die geldig? Je kunt het zelf achterhalen, of even naar de site van de uitgever surfen.

Er zijn eigenlijk 4 verschillende mogelijkheden. Pak je kaart erbij, want wat daarop staat is bepalend voor wat de verloopdatum is.

Je kunt eventueel nog meer informatie vinden op de pagina van cadeaubonservice in het artikel geldigheid cadeaubon.

Staat er een verloopdatum op?

Kun je aan de voor- of achterkant een verloopdatum van de bon vinden? Dan is dat de datum tot wanneer de bon geldig is.

Voor gewone producten en diensten moet dit volgens de wet minimaal 2 jaar zijn (vanaf het moment van uitgifte of activeren).

Staat er alleen een uitgiftedatum op?

Staat er geen verloopdatum, maar alleen een uitgiftedatum op de bon? In dat geval is je bon tot zeker 5 jaar na die datum geldig, dat is wat de wet hierover zegt.

Staat er helemaal geen datum op?

In dat geval zou je bon wel eens voor altijd geldig kunnen zijn. Op sommige bonnen staat een verwijzing naar (bijvoorbeeld) de algemene voorwaarden op de website van de uitgever. Dit is rechtsgeldig, wat er in die voorwaarden staat is, bepaalt de verloopdatum van de bon.

Bijzondere situaties

Soms is het (nagenoeg) onmogelijk voor een uitgever van een bon om deze te laten verzilveren na een bepaalde datum. Denk aan een bon voor een festival, optreden of andere eenmalige gebeurtenis.

In een dergelijk geval kan een bon korter dan 1 jaar geldig zijn.

Cadeaubon geldigheid in een overzicht

De geldigheid van je cadeaubon hangt van een aantal factoren af.

Korter dan 1 jaar2 jaar geldig5 jaar geldigVerloopt nooit
Voor evenementen of unieke gebeurtenissen, die naderhand niet meer (redelijkerwijs) leverbaar zijnDe standaard voor cadeaukaarten waarmee je producten of diensten kunt kopen.Voor cadeaubonnen waar alleen een uitgiftedatum op staat.Voor cadeaubonnen waar geen enkele datum op staat. Let op of er een verwijzing is naar online voorwaarden.

Op de meeste cadeaukaarten staat netjes tot wanneer ze geldig zijn. Maar vaak is het ook best onduidelijk. Het beste kun je in zo'n geval even naar de website van de kaartuitgever surfen.

Cadeaubon verlopen?

Als je cadeaubon net verlopen is, dan betekent het niet direct dat hij waardeloos is. Je bent alleen wel overgeleverd aan de coulance van de winkelier. Online zal de code meestal niet werken. Maar heb je een leuk gesprek met de verkoper, wie weet wordt je gematst.